Tasuta transport alates 40eur

2024. aasta märkmikud ja planeerijad: esimesed muljed

16. february 2024
Kuidas on Su aasta alanud? Kas oled leidnud endale sobivad märkmikud ja planeerijad? Selles artiklis tutvustan oma selle aasta planeerijate ja märkmike valikut ehk 2024. aasta "line-up"i ja esialgseid muljeid.

Kirjutasin eelmise aasta lõpus ka oma 2023. aasta muljetest. Lisan lingid neile postitustele selle artikli lõppu.
2024. aasta märkmikud ja planeerijad: esimesed muljed
Foto (c) Jonna Studio

Igal aastal alustan jaanuaris väga mitme erineva märkmikuga ning alles aasta jooksul kujuneb välja sobiv rütm ja lemmik-märkmikud. Võib vabalt juhtuda, et mingil hetkel tekib kerge küllastumus ja siis, kui õhtul erinevate märkmike täitmine kohustusena tunduma hakkab, saad aru, et oled üle pingutanud :D Sel aastal alustasin samuti suure hooga ja kasutuses olev märkmike hunnik on suur. Aga see valik pakub praegu mulle suurt rõõmu ning tegelikult kasutan igapäevaselt neist vaid mõnda üksikut. Nüüd siis kõigest pisut lähemalt.

Selle aasta märkmikud ja planeerijad saab jagada kolme gruppi: isiklikud ja perega seonduvad, tööalased ja viimaks erinevate
hobidega seotud märkmikud. Lisaks neile on mul veel eelmisest aastat pooleli mitu loomingulist märkmikku, millel pole peal aasta numbrit, seega jätkan rõõmuga nende täitmist ka sel aastal. Sarnaselt eelmisele aastale kasutan oma märkmikke ja planeerijaid tihti vastupidiselt: planeerijatesse kirjutan logisid ja mälestusi ning planeerimiseks kasutan peamiselt erinevaid täpimärkmikke.

Tööalased planeerijad ja märkmikud

Jonna Studio tegemiste planeerimiseks kasutan Trolls Paper vaba planeerijat ning arvukalt erinevaid jooneliste ja täpiliste lehtedega märkmikke, sh Leuchtturm1917 Paperback B6+, Midori Codex A5, Apica CD Note Semi-B5. Pean tunnistama, et koduse lapse kõrvalt  töötades saan oma tegemisi planeerida ainult "väga loominguliselt" lähenedes ja teen seda peamiselt erinevate to-do-listide, brain-dumpide ja päevakavade kaupa. Olen sisse seadnud üsna lõdva bujo-meetodi, mille järgi on mul nii planeerimine, märkmed, logid, jmt ühes-kahes märkmikus koos (loe bullet journaling meetodist siit). Lõviosa planeerimisest teengi Leuchtturmi Paperback täpimärkmikus, kus panen ühele lehele kirja selle nädala ülesanded ning märgin need järjest tehtuks või nihutan järgmisse nädalasse, kuni saavad tehtud. Pikemad tekstid, mõtted ja blogipostituste mustandid kirjutan Midori A5 Codexi täpilistele lehtedele (selles märkmikus on 368 lk, seega jätkan eelmisel aastal alustatud märkmikku). Apica CD Note Semi-B5 on mul sotsiaalmeedia ja blogi-postituste planeerimiseks ja -visanditeks. Kalender-märkmiku-laadis vaba planeerija Free Planner funktsioneerib seega mul pigem ostu-müügitellimuste registrina jmt.

Iseenda, kodu ja perega seotud planeerijad ja märkmikud: journaling


Teine suur grupp märkmikke on seotud kodu, pere ja minu endaga. Mitu aastat kasutasin lapse arengu logimiseks Hobonichi Techo Plannerit, sel aastal on mul selleks Hobonichi Techo Original, mis esmakordselt on saadaval ka inglise keeles (enne oli Original ainult jaapani keeles). Mõlemad on A6 formaadis ruudulise Tomoe River paberiga nn daily-planeerijad, ehk et iga päeva jaoks on üks lehekülg. Siia lähevad kirja lapse tervisega seotud rõõmud-mured, lapsesuu-ütlused ja päeva saavutused. Sel aastal kleebin siia ka välja prinditud minifotosid lapsest, seega on märkmik veebruari keskpaigaks juba päris pontsakas ja täis armsaid mälestusi. Pean aga ütlema, et kuigi Original ja Planner on väga sarnased, siis tunnen Plannerist puudust ning järgmisel aastal valin ilmselt taas Planneri. Hobonichit tellin Jaapanist või teistest Euroopa poodidest ja loodan seda kunagi ka Jonna Stuudios pakkuda. Jaapani hiidudel on ranged nõudmised, kes ja kuidas saab nende tooteid edasi müüa, seega läheb sellega veel aega.


Teine suur lemmik on Midori MD Paper 1Day 1Page A6 formaadis päevik-planeerija, milles on samuti ühe päeva jaoks üks lehekülg, kuid kuupäevi kirjutatud ei ole, seega saad ise valida, kas kirjutad mõnel päeval rohkem kui ühe lehekülje või kasutad teist lehepoolt nt kollaaži tegemiseks. Kasutan 1D1P märkmikku sel aastal esimest korda ja ma lausa jumaldan seda! Inspiratsiooni selle märkmiku kasutamiseks sain ühelt Austria art journaling harrastajalt (loe intervjuud Alice'iga (@dustyrose_journal) siit). Selle formaat ja kujundus on minu jaoks täiuslik. Iga päev ootan seda hetke, millal saan lõpuks selle märkmikuga maha istuda. Kasutan ühte lehepoolt oma päeva ülesmärkimiseks (Midori MD paber kahiseb nii jumalikult, kui seal sulepeaga kirjutada) ja teisele lehepoolele teen sama emotsiooni pealt väikese kollaaži. Eelmisel aastal kasutasin samal otstarbel Traveler's Company Passport suuruses valgete lehtedega sisuplokki, kuid olen aastate jooksul avastanud, et minu jaoks on oluline, et märkmik avaneks 180 kraadi ja oleks laual lahtiselt nö flat, ilma, et ma peaksin seda täiendavate paberiraskustega lahti hoidma. Selle osas on Midori ja Hobonichi märkmikud TNist etemad.

Hobimärkmikud


Kolmanda suurema grupi moodustavad erinevate hobidega seotud märkmikud: aianduspäevik, kudumispäevik ja lugemispäevik

Aiandus-ja linnuvaatluspäevik on mul sel aastal TNi Monthly ja Weekly kalendrisisudes (pisut väiksem kui A6). Siia lähevad kirja aasta jooksul vaadeldud linnud ning toataimede istutamise-, õitsemise-, ja väetamise graafikud. Aianduspäeviku kaante vahele olen mõnuga kogunud erinevaid botaanilisi disainpabereid, kleepse ja teibi-väljalõikeid. Siia märkmikku jõuan keskmiselt kord nädalas, kui nädalavahetusel taimedega tegelen. Ilmade soojenedes võtan selle märkmiku aga jalutuskäikudele kaasa, et jooksvalt märgatud linnuliike kirja panna. (Nagu näete, pean märkmiku pildistamiseks kasutama paberiraskust (valge puidust klots pildil :).)

Kudumispäevik on mul hetkel Hobonichi A6 suuruses ruudulises märkmikus, millele panin ümber Hobonichi Planneri kaaned, mille on illustreerinud Ryoji Arai. Selles osas on Hobo lahe, et igal aastal tehakse koostööd erinevate tänapäeva kunstnike ja illustraatoritega ning antakse välja nende loominguga erikollektsioone. Nt eelmisel aastal tuli välja Tomitaro Makino botaaniliste illustratsioonidega sari. Minu selle aasta Hobonichi Original on mul just hõrkude Makino kaante vahel.

Lugemispäevik on mul sel aastal Hobonichi Weeks mürkrohelise kalendermärkmiku vahel (loe lähemalt lugemispäeviku kohta siit). See on teine märkmik Midori 1D1P kõrval, mida sel aastal kõige rohkem armastan. Tahaksin seda koguaeg käes hoida. Siia kirjutan üles millal mingi raamatuga alustasin ja millal lõpetan. Weeks on üles ehitatud nö weekly+notes-planeerijana, ehk et igale piklikule ja kitsale lehele mahub ära üks nädal ning teisel lehepoolel on piisavalt ruumi  esmamuljete ja märkuste jaoks. Weeks'i kõrval kasutan ka Midori MD Paper valgete lehtedega märkmikku, kuhu kirjutan välja olulised kohad loetud raamatutest, arvustuste mustandid, katked loetud sekundaarkirjandusest, et hiljem arvustust kirjutades oleks kõik ühes kohas.


Lisaks on mul sel aastal uus taro-päevik, aga sellest kirjutan kunagi hiljem eraldi postituse.

Selline on siis minu selle aasta line-up.

Lõpetuseks selline pommuudis, et Jonna Studiost leiate peagi Midori kirjatarbeid ja Midori MD Paper märkmikke! Seega oleme astunud sammu lähemale oma unistusele pakkuda JS poes Midori, Traveler's Notebook ja Hobonichi tooteid. Hoia silm peal meie Instagramil ja liitu uudiskirjaga!

Aitäh, et lugesid !

Kirjutamiseni,
Marianne

---
Sulle võiks veel huvi pakkuda:
  • Vaata meie praegust märkmike ja planeerijate valikut poes (osa veel väga hea hinnaga)
  • Eelmise aasta line-up'i kohta saad lugeda siit.
  • Kui soovid lugeda lähemalt mu loomingulistest päevikutest, loe eelmise aasta postitust siit.
  • Kui soovid lugeda, kuidas kasutasin Hobonichi Techo Plannerit eelmisel aastal, loe seda artiklit.


Jaga:

Liitu uudiskirjaga ja saa järgmiselt ostult 10% soodustust!